Avrupa Birliği önerilen önlemler Apple ve Android arasındaki boşluğu doldurmaya odaklanan Dijital Pazarlar Yasası (DMA) kapsamında, bu platformların üçüncü taraf cihazlar ve hizmetlerle çalışma biçimini değiştiriyor. Apple’ı, iOS bildirimleri ve AirDrop gibi şeyler de dahil olmak üzere duvarlarla çevrili bahçesini açmaya zorluyorlar, böylece üçüncü taraf cihazlar partiye katılabilir.
Bu tekliflerin kabul edilmesi durumunda AB’nin Apple’ın uymasını beklediği bazı önemli öğelerin anlık görüntüsü:
- iOS bildirimleri: AB, Apple’ın üçüncü taraf cihazlarının tıpkı Apple’ınki gibi iOS bildirimlerine erişmesine izin vermesini istiyor. Bu, bildirimlerin doğrudan bağlı cihazlara iletilmesi ve yanıtlara izin verilmesi anlamına gelir. Buradaki fikir, bunun Apple’ın kendi ürünleri için sağladığıyla “eşit derecede etkili” olmasıdır.
- Havadan Drop: Şu anda yalnızca Apple’a özel bir kulüp olan AirDrop’un üçüncü taraf cihazlarla çalışması gerekebilir. Ekstra uygulamalara ihtiyaç duymadan iPhone ve Android arasında resim gönderme dosyaları.
- Arka planda yürütme: Üçüncü taraf tamamlayıcı uygulamalar, Apple cihazlarıyla aynı arka plan ayrıcalıklarına sahip olabilir, böylece aktif olarak çalışmadıklarında bile bağlantıda kalabilir ve işlevsel kalabilirler.
- Yakınlıkla tetiklenen eşleştirme: Apple’ın AirPod’lar ve Apple Watch’lar için uyguladığı zahmetsiz eşleştirme süreci? AB, üçüncü taraf cihazların da aynı muameleye tabi tutulmasını istiyor.
Apple yıllardır sıkı bir ekosistemi koruyarak “güvenlik” veya “kullanıcı deneyimi” kisvesi altında rakiplerin erişimini sınırladı. Bu Apple için iyi sonuç vermiş olsa da, rakipler Apple’ın cihazlarına sunduğu entegrasyona ayak uydurmakta zorlanıyor.
Apple’ın AB’nin önerdiği birlikte çalışabilirlik önlemlerine yanıt sıcak olmaktan çok uzaktı. Şirket, bu değişikliklerin kullanıcı gizliliği ve veri güvenliği açısından oluşturabileceği riskler konusunda ciddi endişelerini dile getirdi. Apple, geliştiriciler için eşit şartlar sağlanması fikrini desteklerken, yeni birlikte çalışabilirlik özelliklerinin kullanıcılarının güvenliğini tehlikeye atmamasını sağlamak istediğini savunuyor.
Apple’a göre, “Doğru korumalar olmadan, üçüncü taraflara kullanıcıların cihazlarının bazı bölümlerine erişim izni vermek, kötü aktörlerin kişisel bilgilerini çalmalarına veya ifşa etmelerine yol açabilir.”
Teknoloji devi, özellikle Meta gibi şirketlerin bu yeni erişim izinlerini kötüye kullanma potansiyeline karşı dikkatli. Meta, Apple cihazlarındaki mikrofon, iMessage ve hatta AirPlay dahil olmak üzere hassas teknolojilere erişmek için çok sayıda talepte bulundu. Apple, bu tür bir erişimin Meta’ya şunları yapmasına olanak verebileceğinden korkuyor:
…bir kullanıcının cihazında tüm mesajlarını ve e-postalarını okuyun, yaptıkları veya aldıkları her telefon görüşmesini görün, kullandıkları her uygulamayı takip edin, tüm fotoğraflarını tarayın, dosyalarına ve takvim etkinliklerine bakın, tüm şifrelerini günlüğe kaydedin .
Apple, yalnızca ürün ve hizmetlerini sunmak için gerekli kişisel verileri topladığını iddia ederek kullanıcı gizliliğinin koruyucusu olmaktan her zaman gurur duymuştur.