Geçtiğimiz ay Endonezya hükümeti, Apple’ın vaat ettiği yatırım hedeflerini tutturamamasının ardından ülkede iPhone 16 satışlarına yasak getirmişti. Apple, Endonezya’daki altyapı ve yerel kaynak tesislerine yaklaşık 109 milyon dolar (yaklaşık 1,7 trilyon rupi) yatırım yapma sözü verdi. Ancak şirket şu ana kadar yalnızca 95 milyon dolar (yaklaşık 1,5 trilyon rupiah) yatırım yaparak 14 milyon dolar açıkta kaldı ve bu da yasağa yol açtı.
Daha sonra Apple’ın iPhone 16 satış yasağını kaldırmak için 10 milyon dolarlık (yaklaşık 158 milyar rupi) bir yatırım planını tartıştığı ortaya çıktı. Önerilen yatırımın, tedarikçileriyle ortaklaşa yeni bir Apple fabrikası kurmak için kullanılması bekleniyordu. Şimdi yeni bir rapor, Apple’ın yatırımı on kat artırdığını ve iPhone 16 satış yasağının kaldırılmasına yönelik teklifin şu anda 100 milyon dolar olduğunu gösteriyor.
Bloomberg Apple’ın Endonezya hükümetine iki yıl içinde 100 milyon dolarlık yatırım yapma planını sunduğu bildiriliyor. Endonezya Sanayi Bakanlığı’nın bu yeni yatırım planına karar vermediği iddia ediliyor. Rapor, Sanayi Bakanlığı’nın Apple’a “ülkedeki akıllı telefonları için araştırma ve geliştirmeye daha fazla odaklanmasını” tavsiye ettiğini de ekliyor.
Görünüşe göre Endonezya hükümetinin taktikleri sonuç veriyor; Güneydoğu Asya’nın en büyük ekonomisi Apple gibi teknoloji devlerine yerel üretimi genişletmeleri için baskı yapmayı başarıyla başardı ve bu da yerli endüstrilerin desteklenmesine yardımcı olacak.
Satış yasağı hâlâ devam ederken, iPhone 16 modellerini satın almak isteyen Endonezyalılar, bir tane almak için yurt dışına uçmak zorunda kalıyor. Perakende fiyatının tamamını ödemenin yanı sıra 155 dolar tutarındaki ithalat ücretini de ödemek zorundalar. Örneğin, Singapur’dan temel iPhone 16 modelini satın almak, Endonezyalı alıcılara 944 ABD Doları (taban fiyat) + 155 ABD Doları (ithalat ücreti) artı seyahat masraflarına mal olacak.
Dikkat edilmesi gereken nokta, bu tür kısıtlamalardan etkilenen tek şirketin Apple olmaması. Endonezya hükümeti, ülkede iPhone 16 satışlarını yasakladıktan sonra iPhone 16’yı da yasakladı. Google telefonlarının satışı Cihazların en az %40 yerel kaynaklı bileşen içermesi gerekliliğine uyulmaması nedeniyle.