Bize ulaşın

Haberler

iApologize: Apple 6 kez halktan özür diledi

Avatar

Yayınlanmış:

:

Resim: Matcuz aracılığıyla Pixabay

Cupertino merkezli teknoloji devi, Apple’ın ortaya çıkışından bu yana neredeyse elli yıl boyunca sayısız ürün ve hizmet piyasaya sürdü. Ünlü Apple ürünleri “böbrek şakalarını” popüler hale getirdi ve insanları ilk alıcılar olmak için Apple Store’ların önünde sıraya girmeye motive etti.

Öte yandan, şirketin başarı için yanlış kapıyı çaldığı veya tasarım kusurlarından yazılım hatalarından iletişim hatalarına kadar çeşitli sorunlarla karşılaştığı çok sayıda durum da yaşandı.

Apple, çok fazla özür dilediğini veya bir şeyleri hızla değiştirdiğini görebileceğiniz bir şirket değil. Örneğin Apple’ın iOS işletim sistemine bir uygulama çekmecesi getirmesi veya iPhone’a kablosuz şarj desteği eklemesi on yıldan fazla zaman aldı. Ancak eleştirilere yanıt verdiği ve halktan açıkça özür dilediği günler de oluyor.

Şimdi Apple’ın hatalarını kabul ettiği bazı durumlardan bahsedelim.

Steve Jobs orijinal iPhone’un fiyatını düşürdüğü için özür diledi

Yıl: 2007

Orijinal iPhone, ABD’de ilk kez Haziran 2007’de satışa sunuldu; 8 GB’lık modeli 599 dolar, 4 GB’lık modeli ise 499 dolardı. İki ay sonra Apple, 8 GB’lık modelin fiyatını 200 dolar düşürerek (399 dolara çıkardı) ve 4 GB’lık modelin stoklar bitene kadar satılacağını duyurdu.

Apple iPhone 1

Apple, milyonuncu cihazı satarak iPhone’un o zamanki başarısını kutlarken, bu hamle ilk alıcıları üzecek kadar büyüktü. Apple’ın kurucu ortağı ve o zamanki CEO’su Steve Jobs devreye girip şirketin eylemlerinin sorumluluğunu üstlenmek zorunda kaldı.

Mektubunda “Tüm iPhone müşterilerine” başlıklı konuşmasında Jobs, iPhone müşterilerinden gelen fiyat düşüşüyle ​​ilgili yüzlerce e-postanın her birini okuduğunu ve Apple’ın kararından etkilenen hayal kırıklığına uğramış insanlardan özür dilediğini iddia etti. O dönemde cihazlarını Apple veya AT&T’den satın alan ve herhangi bir indirim veya başka bir ödeme almayan iPhone alıcılarına 100 dolarlık bir mağaza kredisi teklif ediliyordu.

Ancak Jobs fiyat düşüşünü savundu ve “iPhone ‘çadırında’ mümkün olduğu kadar çok yeni müşteri edinmenin hem Apple’a hem de her iPhone kullanıcısına fayda sağladığını” söyledi. “Teknolojinin yolu inişli çıkışlı” ama bunu yapmamız gerektiğini de ekledi. “Daha düşük fiyata yenilerini agresif bir şekilde takip ederken, ilk iPhone müşterilerimizle ilgilenmek daha iyi bir iş.”

Steve Jobs, iPhone 4 ağ alım sorunlarına yanıt verdi

Yıl: 2010

iPhone 4’ün gelişinde, cihaz belirli bir şekilde tutulduğunda, özellikle de kullanıcının eli “metal banttaki siyah şeridin her iki tarafını da kaplayacak şekilde sol alt köşeyi kapladığında” sinyal kaybı sorunları yaşanmıştı.

Apple iPhone 4

Apple başlangıçta sorunun yazılımla veya telefonun nasıl üretildiğiyle ilgili olmadığını söyleyerek “Antennagate” olarak popüler hale getirilen sorunu küçümsemeye çalıştı ve sorunun belirli şekillerde ele geçirildiğinde her telefonda meydana gelebileceğini ekledi.

Şirket tarafından sunulan bir yazılım güncellemesi, sinyal çubuklarını daha doğru bir şekilde görüntüledi ancak bu, sorunu çözmeye yetmedi. O zamanlar üst düzey Microsoft yetkilileri iPhone 4’ü Apple’ın Vista’sı olarak adlandırıyordu.

Etkilenen kullanıcılardan gelen davalarla ilgilenen Apple kurucu ortağı, sonunda sorunu çözmek için bir basın toplantısı düzenledi. İnsanların iPhone 4 alımında karşılaştığı sorunlardan dolayı derin üzüntü duyduğunu söyledi ancak Apple’ın bu durumun yan taraftaki akıllı telefonun başına gelebileceği yönündeki önceki tutumunu yineledi.

Apple, etkilenen kullanıcılara antenle doğrudan teması önleyen ücretsiz tampon kılıfları verdi. Ücretsiz vakaların şirkete 175 milyon dolara mal olduğu tahmin ediliyor. Bir yandan, Antennagate tartışması, etkilenen bir iPhone 4 kullanıcısının doğrudan Jobs’a e-posta göndermesi ve tuhaf bir yanıt almasıyla komik bir hal aldı.

Tim Cook, Apple Haritalar için özür diledi

Yıl: 2012

Apple Haritalar uzun bir yol kat etmiş olabilir, ancak başarısı navigasyon uygulamasının pek de mutlu olmayan geçmişini gömdü. 2012’de başlatılan iOS 6 yazılım güncellemesi aynı zamanda Apple’ın evde hazırlanmış Haritalar uygulamasını da etiketledi ve Google Haritalar’ı iPhone’un varsayılan harita uygulaması olmaktan çıkardı.

Ancak kullanıcıların Apple Haritalar’ı yanlış adlandırılmış veya eksik konumlar, bozuk 3D haritalar ve zayıf harita verileri gibi çeşitli nedenlerle eleştirmeye başlaması çok uzun sürmedi. İşte o zaman Apple’ın yeni CEO’su Tim Cook öne çıkıp, şirketin taahhüdünü yerine getirememesi nedeniyle kullanıcılardan resmi bir özür dilemek zorunda kaldı.

“Haritalar’ı ilk olarak iOS’un ilk sürümüyle kullanıma sunduk. Zaman ilerledikçe müşterilerimize adım adım yol tarifleri, ses entegrasyonu, Köprü ve vektör tabanlı haritalar gibi özellikler içeren daha da iyi Haritalar sunmak istedik. Bunu yapmak için Haritalar’ın yeni bir versiyonunu sıfırdan oluşturmak zorundaydık” dedi Cook mektubunda.

Apple Haritalar 2020'yi yeniden tasarladı
Apple Haritalar 2020’de yeniden tasarlandı

CEO, Google Haritalar, Bing, MapQuest ve Waze gibi alternatifler önerdi. Felaketle sonuçlanan lansmanının ardından Apple, uygulamayı geliştirmek için yıllarca perde arkasında çalıştı. 2016 yılında Apple Haritalar’ın 2,5 milyondan fazla düzeltme aldığı bildirildi. Şirket, sokak verilerini toplamak için sensörlerle donatılmış kendi araçlarını bile kullandı ve sonunda Haritalar’ın yenilenmiş bir sürümünü kullanıma sundu.

Apple Haritalar hikayesinin önemsiz şeyler arayanlar için ilginç bir açısı var. Amerikalı yazılım mühendisi Scott Forstall, iOS Kıdemli Başkan Yardımcısı olarak iPhone ve Apple Haritalar projesi için orijinal yazılım geliştirmeyi denetledi.

2012 yılında Apple, Forstall’ın aniden ayrılacağını duyurarak liderliğinde büyük bir değişiklik yaptığını duyurdu. Apple Haritalar başarısızlığıyla ilgili bir özür mektubunu imzalamayı reddettiği ve eski Kıdemli Başkan Yardımcısının bir süredir diğer Apple yöneticileriyle fikir ayrılıkları yaşadığını da eklediği bildirildi.

Kelebek Klavye tartışması

Yıl: 2015/2016

Apple’ın Kelebek klavye mekanizması, 2015’in başlarında 12 inç MacBook ile piyasaya çıktı. Daha sonra ikinci nesil klavye teknolojisi 2016 MacBook Pro’ya da çıktı ancak kullanıcılar için sorun yaratmaya başladı.

Elma Kelebek klavyesi

2016 MacBook Pro klavyesinin yüksek arıza oranlarıyla karşılaştığı bildirildi. Kullanıcılar, çoğunlukla tuşların altında biriken kalıntılar nedeniyle tuşların yapışması, tekrarlanması veya kaydedilmemesi gibi sorunlar bildirdi. Dava bombardımanına uğrayan Apple, etkilenen cihazlar için ücretsiz bir klavye servis programı başlattı.

Ancak şirket, yeni MacBook Pro’lara “özel” olduğunu söyleyerek güncellenmiş Butterfly klavyeyi eski modellere koymayı reddetti. Apple nihayet 2019 yılında makas mekanizmasını 16 inç MacBook Pro’ya getirerek korkulan klavye tasarımına veda etti.

Şirket bir mesaj aracılığıyla özür diledi beyan sağlandı Mart 2019’da The Wall Street Journal’a ancak kullanıcıların ne ölçüde etkilendiğini kabul edemedi. Apple hâlâ hukuki mücadelelerle uğraşmak Butterfly tartışmasıyla ilgili ve 50 milyon dolarlık toplu dava anlaşmasının ilk ödemeleri geçen yıl uygun sahiplere ulaştı.

Batterygate tartışması

Yıl: 2017

Apple’la bağlantılı bir diğer kötü şöhretli dava da Batterygate tartışması. 2017 yılında şirket, eski iPhone’ları yavaşlatmakla ve bunun da performansta düşüşe yol açmakla suçlanmıştı. Apple daha sonra bu hareketin, pili zayıflamış iPhone’ların beklenmedik kapanmalarını önlemek ve ömrünü uzatmak için olduğunu açıkladı.

Şirkete göre bir iOS güncellemesi, “kapanmayı önlemek için gerektiğinde bazı sistem bileşenlerinin maksimum performansını” dinamik olarak yönetmeyi mümkün kıldı. Sonuç olarak, kullanıcılar daha uzun başlatma süreleri ve performansta başka düşüşler yaşayabilir.

Şirket, dava akını sırasında yaptığı açıklamada “Özür dileriz” dedi ve iPhone 6 veya daha yeni modeller için 29 dolarlık indirimli pil değişimi teklif etti. Ayrıca iOS cihazlarda pil sağlığı istatistiklerini görüntülemek için iOS 11.3 yazılım güncellemesini de yayınladı.

Ancak Apple’ın şeffaf olmayışı başlangıçta insanların kısıtlamanın kullanıcıları yeni cihazlar almaya zorlamak için kasıtlı bir girişim olduğundan şüphe etmesine neden oldu. Batterygate’ten etkilenen kullanıcılara nihayet 2024’te tazminat ödendi.

iPad Pro’nun “Crush” reklamı

Yıl: 2024

Apple, geçen yıl M4 iPad Pro için “Crush” reklamını yayınladıktan sonra başka bir tartışmaya daha girdi. Bir dakikalık videoda endüstriyel boyutta bir hidrolik presin piyano, kamera, boya, gitar, davul ve daha fazlası gibi çeşitli yaratıcı araçları ezdiği görülüyordu.

Hidrolik pres kaldırıldığında her şeyi yapmaya söz veren iPad Pro ortaya çıktı. Ancak Apple, pazarlama hamlesi yaratıcı topluluktan yoğun tepkiyle karşılaştığında hazırlıksız yakalandı. Şirket, reklamın “hedefi kaçırdığını” belirterek bir özür paylaştı.

Apple ayrıca hasar kontrolü kapsamında iPad Pro için yeni bir reklam yayınladı. Bu arada Samsung, “Uncrush” başlıklı bir Galaxy Tab reklamı yayınlayarak bu durumdan faydalanmaya ve Apple ile dalga geçmeye çalıştı.

Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Bir yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir