Apple’ın sıfır çerçeveli bir iPhone piyasaya sürme planları bir engelle karşılaşmış olabilir. Samsung Display ve LG Display’in, Apple’ın talebi üzerine sıfır çerçeveli iPhone’lar için gelişmiş OLED paneller üzerinde çalıştığı bildiriliyor. Ancak her iki şirketin de çeşitli teknik zorluklarla karşı karşıya olduğu iddia ediliyor ve ekranın ne zaman seri üretime gireceği belirsizliğini koruyor. Apple başlangıçta sıfır çerçeveli iPhone’ları 2025-2026 civarında piyasaya sürmeyi planlamış olabilir. Ancak son senaryoya göre lansman 2026’nın ötesine ertelenebilir.
İçeriden edinilen bilgilere göre, “Apple 2026’da sıfır çerçeveli bir OLED iPhone piyasaya sürmek isteseydi, yerli panel üreticileriyle teknik görüşmeleri zaten tamamlamış olması gerekirdi, ancak hâlâ görüşmeler sürüyor. Şu an itibariyle, bir Sıfır çerçeveli iPhone 2026’da piyasaya sürülecek.”
Apple’ın sıfır çerçeveli ekran vizyonu, görünüşe göre iPhone, Apple Watch’a benzer şekilde kenarları hafifçe kıvrılan bir ekrana sahip, düz, köşeli bir tasarım içeriyor. Apple, Samsung’unki gibi daha önceki kavisli ekranlı akıllı telefonların dezavantajlarından biri olan “büyüteç efekti” gibi optik bozulmalardan kaçınmak istiyor.
Apple’ın taleplerini karşılamak için Samsung Display ve LG Display’in, OLED ekranı korumak üzere İnce Film Kapsülleme (TFE) ve kavisli kenarlar için özel olarak tasarlanmış Optik Şeffaf Yapıştırıcı (OCA) geliştirmesi gerekiyor. OCA teknolojisindeki ilerleme, yan görüş bozulması ve artan ekran kırılganlığı gibi çözülmemiş sorunlar nedeniyle yavaş olmuştur. Ek olarak, ekran üreticilerinin anten yerleşimi için alan sağlaması ve çerçeve devrelerini ekranın altına katlaması da karmaşıklığı daha da artırıyor.
Samsung Display ayrıca panel altı kamera (UDC) entegrasyonu ve kenarlarda parlaklığın korunmasıyla ilgili zorlukları da vurguladı. UPC teknolojisiyle birleştirilmiş sıfır çerçeveli ekran, kullanıcılara sürükleyici bir deneyim sunabilir. Ancak Apple’ın gereksinimlerine göre sıfır çerçeveli ekrana ulaşmanın yolu teknik engellerle dolu ve bu da zaman çizelgesini biraz belirsiz hale getiriyor.
Kaynak: Elektrikli