Nasıl Yapılır
Dijital belgeleri ücretsiz imzalamanın 5 kolay yolu
Modern çağda yaşıyorsanız ve İnternet erişiminiz varsa, büyük ihtimalle bir noktada bir belgeyi dijital olarak imzalamak zorunda kalacaksınız. Artık belgeleri zahmetli bir şekilde yazdırmanıza, elle imzalamanıza ve iletmek için yeniden taramanıza gerek yok. Her şey yalnızca birkaç tıklamayla veya kaydırma hareketleriyle yapılır.
Ancak bazı üçüncü taraf programlar, belgeleri dijital olarak imzalamak için sizden ekstra ücret talep edebilir ve bu çok can sıkıcı bir durumdur. PC’nizde veya akıllı telefonunuzda dijital belgeleri nasıl ücretsiz olarak imzalayacağınızı göstereceğiz.
Daha fazla okuma: PDF belgelerini yazdırmadan nasıl imzalanır?
Dijital imzalama, önemli farklar
Dijital imzalamada tüm imzalar aynı değildir. Üç temel seçenek vardır:
- Basit elektronik imza (EES)
- Gelişmiş elektronik imza (FES)
- Nitelikli elektronik imza (QES)
Bu yazımızda basit ve ücretsiz EES’e odaklanacağız. Bu, çoğu özel kullanıcı uygulaması için yeterlidir, ancak paraya mal olan ve bu makalede yalnızca tartışılacak olan kardeş modelleri FES ve QES’e göre daha az yasal güvenlik sunar.
Adobe Acrobat Reader (EES) ile PC’de PDF’leri imzalama
Adobe Acrobat Reader Ücretsiz olarak mevcuttur ve sağlayıcı tarafından sürekli olarak geliştirilmektedir. Birçok kullanıcı için ücretsiz yazılım, uzun süredir bilgisayarlarının veya akıllı telefonlarının temel ekipmanının bir parçası olmuştur.
Bir belgeyi imzalamak için PDF’ye ilgili imzayı yerleştirmeniz yeterlidir. Kaydedildiğinde bu tür imzalar, kağıt üzerinde kalemle atılan geleneksel imzalar gibi belgenin ayrılmaz bir parçası haline gelir. Bu şekilde çalışır:
- Adobe Acrobat Reader’ı başlatın ve ilgili belgeyi açın. Dosya ataması uygunsa Windows Explorer’da PDF’ye çift tıklamak da yeterlidir.
- Sol üstte şunu buluyoruz: Tüm Araçlar Tıklandığında çeşitli araçları gösteren sekme. Tıklayın Doldur ve İmzala (ekran görüntüsüne bakın). Alternatif olarak küçük araç penceresindeki dolma kalem simgesini de kullanabiliriz.
- Sol taraftaki pencereye artık bir imza veya adının baş harflerini ekleyebiliriz; birkaç farklı yazı tipi de mevcuttur. Kendi adınızı (veya adınızın baş harflerini) girdikten sonra Acrobat Reader imzayı kaydeder ve bir dahaki sefere imzayı tekrar seçebilirsiniz.
Not: İmzanızı Reader’a girdikten sonra kaydedemezseniz program kısayoluna sağ tıklayarak yeniden başlatın ve Yönetici olarak çalıştır. Kaydetme artık sorunsuz çalışmalıdır.
- Girişi ile onayladıktan hemen sonra Girmekyeni imzanız doğrudan seçilecek ve fare işaretçisine eklenecektir. Artık tek yapmanız gereken imzanızı belgedeki uygun yere taşımak ve yerleştirmek için sol tıklamak. İmza artık belgeye sabitlenmiştir.
- İmza rengi varsayılan olarak siyahtır ancak bu aynı zamanda alt kısımdaki küçük renkli nokta kullanılarak araç penceresinde de değiştirilebilir.
Uç: Belgeleri başkalarına göndermek ve alıcıdan imza istemek için de Adobe Acrobat Reader’ı kullanabilirsiniz. Bu aynı zamanda şu yolla da mümkündür: Doldurun ve İmzalayın Araç alanındaki alan. Ancak bu işlev yalnızca ücretsiz kullanıcılar tarafından sınırlı ölçüde kullanılabilir.
Android akıllı telefonlarda dijital imzalama (kırmızı renkli)
Dijital belgeler hareket halindeyken de çok kısa sürede imzalanabilir. Bu aynı zamanda ücretsiz ve kolaydır PDF Okuyucu – PDF Görüntüleyici. Aracı Android için Play Store’dan ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Cep telefonunuzda şu şekilde oturum açabilirsiniz:
- İmzalamak istediğiniz PDF’yi PDF Reader ile açın.
- Düzenleme moduna geçmek için ekranın sağ alt köşesindeki kırmızı kalem simgesine tıklayın.
- İmzanızı parmağınızla istediğiniz konuma yazın. Kaydırma hareketlerini kullanarak yakınlaştırdığınızdan emin olun.
- Sonuçtan memnun kalmazsanız sağ üst köşedeki geri butonunu kullanarak girişlerinizi geri alabilirsiniz.
- Sağ alttaki kırmızı kutuyu işaretleyerek belgeyi kaydedin.
Not: Ücretsiz PDF okuyucu oldukça işlevseldir ve ayrıca PDF’leri birleştirebilir, bölebilir, düzenleyebilir veya kilitleyebilir. Ancak imzalar yalnızca kırmızı renkte mümkündür.
Android veya iOS’ta dijital olarak oturum açın (herhangi bir renk)
Dökümhane
Belgeleri klasik siyah renkte imzalamayı tercih ederseniz, mobil cihazınızda Acrobat Reader’ı da kullanabilirsiniz ancak bu, yukarıda sunulan PDF okuyucudan daha az işlevseldir (ücretsiz sürümde). Ancak iOS için de mevcuttur. Dijital imza şu şekilde çalışır:
- Kurulumdan sonra uygulamayı başlatın ve ücretsiz bir Adobe hesabıyla oturum açın.
- İstediğiniz belgeyi Adobe Acrobat Reader ile açın.
- Seçenek 1: Üzerine dokunun Çizmek alttaki imzayı parmağınızla doğrudan belgeye yazın (her renkte çalışır), kaydedin ve işlemi tamamlayın.
- Seçenek 2: öğesine dokunun Doldurun ve İmzalayın Araç çubuğunun alt kısmındaki alanı seçin ve ardından (PC’de olduğu gibi) imza veya baş harfleri eklemek için dolma kalem simgesini kullanın. Belgeyi kaydedin ve kullanmaya devam edin.
iOS kullanıcıları için ek yazılım gerektirmeden dijital imzalama da mümkündür
Dosyalar uygulamasını kullanarak iPhone veya iPad’inizde üçüncü taraf yazılımlara gerek kalmadan PDF’leri imzalayabilirsiniz. Bu şekilde çalışır:
- Dosyalar uygulamasıyla bir PDF açın.
- Kalem simgesine dokunun.
- Şimdi artı sembolüne dokunun ve ardından İmza.
- İmzayı doğrudan belgenin içine parmağınızla istediğiniz yere yazın ve kaydedin.
Daha fazla seçenek
Microsoft Word, kalem işleviyle imza seçeneği sunar. İmzanızın bulunduğu bir resmi bir belgeye ekleyebilir ve tabiri caizse dijital olarak imzalayabilirsiniz. Ayrıca bir PDF çıktısı alma, imzalama ve ardından akıllı telefonunuzla her şeyin fotoğrafını çekme seçeneğiniz de var.
EES, FES ve QES ile imza atmak: Farklar nelerdir ve buna ne için ihtiyacınız var?
Basit elektronik imza (EES): Bunlar bu makalede sunduğumuz imzalardır. Bunlar aynı zamanda taranmış imzaları veya dokunmatik ekran kullanılarak dijital belgelere yazılan imzaları da içerir.
Hızlı ve ücretsiz olarak oluşturulabilirler ancak nispeten kolay bir şekilde sahtesi yapılabildiklerinden mahkemede delil değeri çok azdır. Örneğin resmi olmayan anlaşmaları imzalamak, genel şart ve koşulları kabul etmek veya maliyet tahminlerini ve siparişlerini onaylamak için kullanılabilirler.
Gelişmiş elektronik imza (FES): FES ile sözleşmeler resmi bir zorunluluk olmaksızın yasal olarak güvenli bir şekilde imzalanabilmektedir. Güvenlik anahtarlarının yardımıyla bu tür imzalar, imzayı atan kişiye kadar takip edilir, bu da imzalama zamanının da izlenebilir olmasını sağlar. Bu, SEPA talimatlarını, iş sözleşmelerini veya bir kira sözleşmesini imzalamak için kullanılabilir.
Ancak bu imza formunun kullanılabilmesi için ek hizmet sağlayıcılara ve araçlara ihtiyaç duyulmaktadır. Adobe’den Acrobat Sign.
Nitelikli elektronik imza (QES): Yukarıda açıklanan FES, çoğu sözleşme ve belge türü için zaten yeterlidir. Ancak kanun koyucu sözleşmenin yazılı şeklini açıkça öngörmüşse, QES devreye girmektedir. En yüksek yasal kesinliği sunar, ancak aynı zamanda en büyük çabayı gerektirir ve katı gereklilikleri vardır.
Ancak QES neredeyse her zaman el yazısı imzanın yerini alabilir. Yalnızca nitelikli bir dijital sertifikayla birlikte geçerlidir ve izlenebilir bir kimlik kontrolü gerektirir. Bu nedenle QES yalnızca Skribble, FP Sign veya InSign gibi bir e-imza sağlayıcısının yardımıyla kullanılabilir.
QES, örneğin sabit süreli iş sözleşmeleri veya sabit süreli kira sözleşmeleri için kullanılır. Ancak iş sözleşmesinin feshi gibi elektronik forma (ve dolayısıyla elektronik imzaya) henüz genel olarak izin verilmeyen belgeler de vardır.
Bu makale ilk olarak kardeş yayınımızda yayınlanmıştır. PC-WELT Almancadan tercüme edilip yerelleştirildi.