Nasıl Yapılır
Karanlık ağ nedir? Web’in gizli, gizli göbeği nasıl çalışır?
İnternette Edge, Chrome, Firefox, Opera ve Safari gibi web tarayıcılarında gördüklerimiz ve kullandıklarımız gerçekte mevcut olanların yalnızca küçük bir kısmıdır. PCWorld’ün ilk olarak 2013’te belirttiği gibi, karanlık ağ adı verilen ortamda bilgi ve veriler mümkün olan en büyük anonimlikle yayınlanabilir ve paylaşılabilir.
Ancak sansürün güçlü olduğu ülkelerde bilgi edinme özgürlüğü açısından önemli olan şeyler doğal olarak birçok suçlunun da ilgisini çekmektedir. Darknet ve pazaryerleri yalnızca uyuşturucu, ilaç, doping ajanları, çevrimiçi kimlikler, kredi kartı verileri ve sahte pasaportlar sunmakla kalmıyor, aynı zamanda her türden silahı da sunuyor.
Bunlar cezai suçlar ve saldırılar için birkaç kez kullanıldığından ve medya bunlar hakkında haberler yaptığından, karanlık ağ giderek daha fazla kamuoyunun ilgi odağı haline geldi.
Darknet nedir bu arada?
IDG
“Darknet” terimi amacını çok iyi açıklıyor. Darknet öncelikle internette tanınmadan iletişim kurmak için kullanılır. Anonimleştirme hizmetleri, kendi internet faaliyetlerinizin gözetlenmesini önler.
Tabii ki, bu yalnızca sörfçü oturum sırasında herhangi bir kişisel veri girmediğinde işe yarar; örneğin Facebook’ta veya e-posta gelen kutusunda oturum açmazsa. Anonimleştirme ağı Tor çok popüler.
Pek çok insanın farkına varmadığı şey: Tor, sörf için sadece bir görünmezlik pelerini değil, aynı zamanda karanlık ağdaki alanları da barındırıyor. Bunlar Tor sunucularındaki “normal” internet üzerinden erişilemeyen gizli web siteleridir.
Daha fazla okuma: En iyi VPN hizmetleri
Tor, karanlık ağa açılan kapıyı açar
Tor, “Soğan Yönlendiricisi” anlamına gelir. Nasıl çalıştığını anladığınızda merak edilen başlık şöyle açıklanıyor:
Kaynağını gizlemek için, kullanıcının bilgisayarına yüklenen Tor yazılımı, her veri paketini rastgele seçilen çeşitli bilgisayarlar (düğümler) aracılığıyla yönlendirir ve daha sonra bir çıkış düğümü yoluyla açık internete aktarılır.
Veriler, ilgili Tor bilgisayarların hiçbirinde okunamayacak şekilde özel olarak korunmaktadır. Bu, soğan kabuğu ilkesini kullanan birden fazla şifreleme örneğini gerektirir: Aktarımda yer alan düğümlerin her biri, bir katmanın şifresini çözer. Sonuç olarak, bir düğüme gelen paket, dinleyicilere, düğümün gönderdiği paketten farklı görünür.
Şifreleme başka bir işlevi mümkün kılar: web sitelerinin ve web adreslerinin gizlenmesi. Gizli veriler Tor ağı içindeki web sunucularında depolanır. Sunucuların adresleri, yalnızca Tor ağındaki özel bağlantı düğümlerinin bunları çözebileceği şekilde şifrelenir.
Şifrelenen adresler *.onion adlı hayali alan adı uzantısına sahiptir ve ilgili portallar aracılığıyla kamuya duyurulmaktadır. Bunlar, Gizli Wiki gibi herkes tarafından düzenlenebilen topluluk tarafından yönetilen dizinlerin yanı sıra Torch, Ahmia ve Haystack gibi denetlenen arama araçlarını içerir.
IDG
Birisi .onion ile biten şifrelenmiş bir bağlantıya tıklarsa, istek birkaç bilgisayar aracılığıyla gönderilir ancak uçtaki bir çıkış düğümüne değil, söz konusu web sunucusunun gerçek adresini bilen bir bağlantı düğümüne gönderilir.
Düğüm bu sunucudan veri ister ve kullanıcıya iletir. Bu, geleneksel yöntemlerle sunucunun gerçekte nerede bulunduğunu bulmanın mümkün olmadığı anlamına gelir. Bu basamaklanma nedeniyle Bittorrent gibi dosya paylaşım hizmetlerinin Tor ağı üzerinden kullanılması da bir anlam ifade etmiyor.
Sansürsüz Gizli Wiki gibi bir darknet dizinine Tor tarayıcısıyla bakıldığında, darknet’te her şeyin olduğu görülüyor.
Çalınan kredi kartlarından ele geçirilen PayPal hesaplarına, sert ve yumuşak uyuşturuculara, her türden korsan kopyalara ve silahlara kadar, karanlık ağda sunulmayan hiçbir şey yok. Dijital para birimi maksimum anonimlik vaat ettiğinden ve ödeme akışları izlenemediğinden ödeme genellikle Bitcoin ile yapılır.
Sanal makinede Tor
Darknet kullanıcıları, erişmek için genellikle Windows için Tor tarayıcısını kullanır. Bu program aynı zamanda sanal makineye de kurulabilir. Bu şekilde darknet sörfçüleri, eylemlerinin kendilerine kadar takip edilebilecek izler bırakmasını engellemeye çalışıyor.
IDG
Tor Tarayıcı yasa dışı bir program değildir. Araç elbette suç amacı olmadan internette anonim olarak gezinmek için de kullanılabilir. Bunu yapmak için “Tor’a Bağlan” iletişim kutusunda “Bağlan”a tıklayın.
Bağlantının kurulması birkaç dakika sürebilir. “Yapılandır”a tıkladıktan sonra kullanabileceğiniz ayarlar, yalnızca bir proxy sunucusu aracılığıyla çevrimiçi olmak veya Mısır veya Türkiye gibi kullanımını engelleyen bir ülkede Tor kullanmak istiyorsanız bir rol oynar.
Daha fazla okuma: Web’de anonim olarak gezinmek için Tor Tarayıcı nasıl kullanılır?
Tor tarayıcısı çalışıyorsa, amaçlandığı gibi çalışıp çalışmadığını hemen kontrol edebilirsiniz. Bunu yapmak için örneğin Whatismyipaddress.com web sitesine gidin.
Artık Whatismyipaddress.com’u Edge gibi başka bir tarayıcıda açarsanız Tor tarayıcısında farklı bir IP adresi kullandığınızı göreceksiniz.
Bu arada: Tor Tarayıcı ile web sitelerinin yüklenmesinin normalden daha uzun sürmesi anonimleştirmeden kaynaklanmaktadır. Bunun nedeni, bir web sitesine erişim için veri paketlerini, kökenlerini gizlemek amacıyla çok sayıda düğüm üzerinden yönlendirmesidir.
Bu makale ilk olarak kardeş yayınımızda yayınlanmıştır. PC-WELT Almancadan tercüme edilip yerelleştirildi.