Nasıl Yapılır
Tor ağı nedir? Anonim internet açıklandı
Tor ağı, 2000’li yılların başında ABD Ordusu’nun bir araştırma enstitüsü olan Deniz Araştırma Laboratuvarı’nda bir proje olarak oluşturuldu. 2006 yılından bu yana, kar amacı gütmeyen bağımsız kuruluş The Tor Project, ağın işletilmesinden ve daha da geliştirilmesinden sorumludur. Kuruluşun amacı internetteki bağlantı verilerinin anonimleştirilmesi için ücretsiz bir seçenek sunmaktır. Tor Projesi, finansmanının yaklaşık yüzde 85’ini çeşitli ABD yetkililerinden alıyor; geri kalan yüzde 15’i ise özel sponsorlardan ve sivil toplum kuruluşlarından geliyor.
Tor, başlangıçta “The Onion Router” anlamına geliyordu: Ağa bağlanan herkes, bir soğanın kabuğu gibi arka arkaya uzanan ve düğüm olarak bilinen, rastgele seçilmiş üç Tor sunucusu üzerinden yönlendirilir. Bu nedenle ziyaret edilen web sitesi, çıkış sunucusu olarak adlandırılan yalnızca bir Tor sunucusunun IP adresini görür. Ziyaretçinin adresi gizli kalır. Bireysel Tor sunucuları yalnızca verilerin iletildiği yukarı ve aşağı yönlü istasyonların adreslerini bilir. Bağlantı her 10 dakikada bir değişir ve ardından rastgele seçilen diğer düğümler üzerinden çalışır. Yalnızca erişim düğümü yaklaşık iki ila üç ay boyunca aynı kalır.
Tor ağı içerisinde iletilen veriler şifrelenir; yalnızca çıkış sunucusunda tekrar şifresi çözülür. Tor kullanıcıları, web sitelerine veya sosyal medyaya girdikleri bilgiler gibi ilettikleri verilerin çıkış düğümünün arkasında düz metin olarak saklandığının farkında olmalıdır. Tor aracılığıyla diğer insanlarla gizli bir şekilde iletişim kurmak istiyorsanız her zaman şifreleme kullanmalısınız. Tor, istemci olarak özel olarak yapılandırılmış bir tarayıcı gerektirir. Örneğin Tails’te bulunan Tor tarayıcısı, ayarlarında bu amaç için özelleştirilmiş olan Mozilla Firefox’u temel alır.
Daha fazla okuma: Web’de anonim olarak gezinmek için Tor Tarayıcı nasıl kullanılır?
Şu anda dünya çapında yaklaşık 6.500 Tor sunucusu aktif durumda. Özel şahıslar, şirketler ve kuruluşlar tarafından işletilirler; DSL bağlantısı olan her kullanıcı kendi Tor düğümünü kurabilir. Ancak bu açıklık aynı zamanda Tor’un zayıf noktasıdır: Tor üzerinden yapılan birçok bağlantı bilgisizlikten dolayı şifrelenmemiş olduğundan, Tor sunucularının operatörleri, bilgisayarları çıkış sunucusu görevi görüyorsa bilgisayarları üzerinden yürütülen iletişimi okuyabilirler. Bu nedenle Tor ağındaki iletişimin de şifrelenmesi gerekir. Eğer gizli servis gibi bir kuruluş internetin büyük bir bölümünü kontrol ediyorsa ya da çok sayıda Tor düğümüne casusluk yazılımı bulaştırmayı başarıyorsa, istatistiksel yöntemler kullanarak da ağın kullanıcıları hakkında çıkarımda bulunmak mümkün.
Bununla birlikte Tor, şu anda internette tanınmadan dolaşmanın en güvenli yoludur ve çoğu gözetim altında yaşayan yaklaşık iki milyon kişi tarafından her gün kullanılmaktadır. Karanlık ağ aynı zamanda Tor’a da güveniyor; sitelerine ve forumlarına yalnızca bu anonimleştirme ağı üzerinden erişilebilir.
Daha fazla okuma: Aranabilir Web’in gizli, anonim merkezi Darknet ile tanışın
Bu makale ilk olarak kardeş yayınımızda yayınlanmıştır. PC-WELT Almancadan tercüme edilip yerelleştirildi.