Aile
VPN ile çevrimiçi alışveriş yaparken nasıl tasarruf edilir ve güvende kalınır?
Online alışveriş modern çağın harikasıdır. Sadece birkaç tıklamayla evinizin rahatlığında isteyebileceğiniz hemen hemen her şeye erişebilirsiniz. Ne yazık ki bu kolaylık bazı dezavantajları da beraberinde getiriyor. Şirketlerin daha fazla paranızı almak için fiyat ayrımcılığı gibi gizli taktikler kullanması konusunda endişelenmenizin yanı sıra verilerinizi çalmaya çalışan dolandırıcılara ve bilgisayar korsanlarına karşı da dikkatli olmanız gerekir.
Bu endişelerin her ikisinin de üstesinden gelmenin en iyi yollarından biri sanal özel ağ veya VPN kullanmaktır. Verilerinizi güvende ve gizli tutarken aynı zamanda daha iyi fırsatlar bulmanıza yardımcı olan çevrimiçi alışveriş için önemli bir araçtır. Bu kılavuzda size tasarruflarınızı en üst düzeye çıkarmak ve çevrimiçi alışverişinizi güvence altına almak için VPN’yi nasıl kullanacağınızı göstereceğim.
Bir VPN arıyorsanız, çevrimiçi alışverişiniz için doğru seçimi yapmanıza yardımcı olacak en iyi VPN’ler listeme göz atın.
Sunucular arasında fiyat karşılaştırması
Farklı sunucu konumlarındaki hizmetlerin veya ürünlerin fiyatını karşılaştırmak için bir VPN kullanmak, ciddi miktarda paradan tasarruf etmenize yardımcı olabilir. Ancak daha ileri gitmeden önce, meslektaşım Anders Lundberg, çevrimiçi alışveriş yaparken VPN kullanarak nasıl büyük para tasarrufu sağlanabileceğine dair bu özel konuyu ele alan çok ayrıntılı bir yazı yazmıştı.
Dökümhane
Onun tüm tavsiyelerini özetlemeye çalışmak size zarar vermek olacaktır, ancak aynı hizmetlerin farklı ülkelerde farklı fiyatlara mal olabileceğini söylemek yeterli olacaktır. Örneğin şirketler hem ABD’deki hem de Pakistan’daki müşterilerden aynı ücreti talep etmeyi bekleyemezler. Bunu bilerek, diğer ülkelerdeki aynı abonelikler ve hizmetler için daha düşük fiyatlardan yararlanmak amacıyla VPN kullanabilirsiniz.
Bir VPN ile farklı ülke konumlarına bağlanmak ve ardından oradan çevrimiçi alışveriş yapmak, uçuşlardan favori yayın hizmetlerine kadar her şeyde daha iyi fiyatlar bulmanıza yardımcı olabilir.
Dinamik fiyatlandırmanın işinize yaramasını sağlayın
Çok fazla çevrimiçi alışveriş yapanlar için, web sitelerinin, ürünü görüntülediğiniz zamana bağlı olarak belirli ürünlerin fiyatlarını değiştirme eğiliminde olduğunu fark etmiş olabilirsiniz. Bu, çevrimiçi alışverişte “dinamik fiyatlandırma” adı verilen aldatıcı bir eğilimin bir yönüdür.
Sam Singleton
Son yıllarda Amazon, Walmart ve Target gibi şirketlerin sizi yalnızca IP adresinizin konumuna (veya hatta fiziksel olarak nerede durduğunuza) göre takip etmekle kalmayıp, aynı zamanda ürünlerin fiyatını da buna göre değiştirdikleri biliniyor.
Bu, sizin haberiniz olmadan eşyaların fiyatlarının artmasına ve bir sonraki ziyaretinizde de aynı şekilde kalmasına neden olabilir. Yasadışı gibi görünen ama bir şekilde öyle olmayan şaibeli bir uygulama.
Çevrimiçi alışveriş yaparken bu durumu aşmanın en iyi yolu, gerçek konumunuzu satıcıdan gizlemek için bir VPN kullanmaktır. Günün farklı saatlerinde farklı VPN sunucu konumlarına bağlanarak istediğiniz ürünü satın almak için en uygun zamanı ve konumu öğrenebilirsiniz. Ayrıca, gizlice sızabilecek izleme çerezlerinin olmaması için her ziyaretiniz arasında önbelleğinizi temizlediğinizden emin olmak isteyeceksiniz.
Herkese açık Wi-Fi’de her zaman bir VPN kullanın
Halka açık bir Wi-Fi erişim noktasına bağlanmanın, bilgisayar korsanlarının verilerinize erişmesinin en kolay yollarından biri olduğunu biliyor muydunuz? Bu açık ağlar genellikle şifrelenmez; bu, bunlar üzerinden aktardığınız verilerin risk altında olduğu anlamına gelir.
Bu, özellikle halka açık bir Wi-Fi ağına bağlıyken çevrimiçi alışveriş yapıyorsanız geçerlidir. Hesaplara erişmek veya çevrimiçi öğeler için ödeme yapmak için genellikle hassas oturum açma kimlik bilgilerini, kredi kartı veya banka ayrıntılarını veya diğer kişisel bilgileri girmeniz gerekir.
Herkese açık Wi-Fi’ye bağlanmadan önce bir VPN’i açmak bir öncelik olmalıdır. Bu şekilde, bir bilgisayar korsanı gizlense veya sizi sahte bir etkin noktaya çekmiş olsa bile verilerinizi göremez. VPN’in doğası gereği, tüm verilerinizin her şeyi dış taraflardan gizleyen şifreli bir tünel üzerinden yeniden yönlendirilmesi anlamına gelir.
Bir VPN’in tehdit koruma özelliklerini açın
Günümüzde çoğu VPN, özellikle de en iyi hizmetler, bir aboneliğe dahil edilmiş tonlarca ekstra gizlilik ve güvenlik özelliği sunuyor. Bunlardan en yaygın olanı yerleşik reklam ve izleyici engelleyicilerdir, ancak son zamanlarda NordVPN ve Surfshark gibi hizmetler bir adım daha ileri gitti.
Sam Singleton
Belirli abonelik katmanları için NordVPN, güvenlik açıklarını izlemenize ve bunlara karşı korunmanıza yardımcı olmak için web ve dosya korumasının yanı sıra riskli uygulama tespitine sahip Threat Protection Pro hizmetini içerir. Surfshark ise çevrimiçi alışveriş yaparken kullanmak üzere sahte bir e-posta oluşturarak kullanıcıların adlarını ve iletişim bilgilerini maskelemelerine olanak tanıyan Alternatif Kimlik aracıyla gizliliğinizi artırmayı hedefliyor. Bu, gerçek kişisel verilerinizin veri komisyoncularının veya diğer kötü niyetli aktörlerin eline geçmesini önlemeye yardımcı olur.
Diğer VPN sağlayıcıları, çevrimiçi alışveriş yaparken daha güvende kalmanıza yardımcı olabilecek benzer özellikler sunabilir. Bu ekstra özellikleri her zaman açık tutmanızı tavsiye etsem de, gizli verileriniz özellikle savunmasız olduğunda çevrimiçi alışverişlerde bunlar özellikle yararlı olabilir. Bu özellikleri düzgün bir şekilde kurup açmak için birkaç dakikanızı ayırmanız sizi gelecekte birçok olası sorundan kurtarabilir.